tabula patronatus

Chieti, 325 d.C - 325 d.C

Il testo riproduce il processo verbale di conferimento del patronato a C. Sallio Sofronio Pompeiano, decretato nell'assemblea tenuta ad Amiterno il 7 dicembre 325 a.C. Esso, disposto su 36 righe non divise da linee guida, si sviluppa secondo lo schema classico dei "senatus consulta", con preambolo (R. 1-5), relazione (R. 6-29 con motivazione del conferimento della carica per benefici apportati alla patria) e sentenza (R. 30-35). In calce al decreto, la firma dell'incisore. Il testo, scorretto in più punti, risente di molte incertezze ed errori dovuti all'influsso della lingua parlata ed alla perdita della struttura grammaticale e sintattica della lingua latina. Frequenza di nessi (A+E, N+E, N+T), erasioni, omissioni, aggiunte in interlinea, scomparsa dei dittonghi. Sul rovescio della piastra, ritagliata e riutilizzata, nell'angolo inferiore destro, corniciato, si legge: FER . P . CCL XXX

• OGGETTO tabula patronatus
  • MATERIA E TECNICA bronzo/ fusione/ a incisione
  • MISURE Altezza: 57 cm
    Larghezza: 38 cm
  • LOCALIZZAZIONE Frigerj
  • SPECIFICHE DI LOCALIZZAZIONE Piano terra- sottoscalone, vetrina destra
  • TIPOLOGIA SCHEDA Reperti archeologici
  • LUOGO DI REPERIMENTO L'Aquila (AQ) - Abruzzo
  • CONDIZIONE GIURIDICA proprietà Stato
  • ENTE COMPETENTE PER LA TUTELA Museo Archeologico Nazionale d'Abruzzo Villa Frigerj
  • ENTE SCHEDATORE Soprintendenza per i Beni Archeologici dell'Abruzzo
  • DATA DI AGGIORNAMENTO 2016
  • ISCRIZIONI Paulino et Iuliano co(n)ssulibus VII idus dec(embres) Amiterni in curia septi{a}miana augustea anno die freqentissimo, cum frequentes numerus decurionum obvenissent ordinis abendi causa usa scribundo adfuit Avidius Iovianus principalis: ibi Atrius Arrenianus et Vergilianus Albinus sen(atores) principale(s) v(erba) f(ecerunt): ob honorm Floridum ordinis n(ostri et dignitatem patriae civium- q(ue) spendorem atcrevisse confidemus, d(omini) c(oscripti), quod aetiam vestrum consensum accere fidi sumus u[[mus]] pro humanitatis et laborum adque industriam similem ex origine prisca. Cooptemus quod quidem nos olim fecisse opor- tuerat ut omnes rogemus hunc honorem nostrum conprobare dignetur C(aius) Sallius Pompeianus Sofronius, pronepos Salli Procu- li pat(roni) fil(ius) Sal(li) Proculi patroni pat(riae) ord(inis) Aveia{ia}tium Vest(inorum) patronum co- hoptemus si modo de eius dignatione testimonium perportemus: quis etenim immo (1) exultet et suam proferat voluptatem. Ideo, igitur, domini cos- cripti, quod ex origine prisca genius eiusdem patronatus olim pro- cesserint et labores quantos [[et quantos]] et quales in nos [[contulit]] et patriam nostram contulit quiq(ue) ex suis laboribus numera patro- natus dena et sena magg(istratibus) filiorum suorum spledidissima civita- ti n(ostrae) cum favore {e}dedit: aquas Arentani, qua siam delapse fuerant, civitati n(ostrae), additis lacis castellisqu(e), salientes restituit; thermas qua siam olim disperierant antiquitus in pendiis et sua pecunia cum porticis novis factis et omni ornamento at pulcridinem restauravit statuisque decoravit et nomine d(omini) n(ostri) Constanti beatiss(imi) Caes(aris) nata- le idibus nob(embribus) dedicavit, quarum dedicatione biduum teatrum et dena iuve- naliorum spectaculis ex{s}ibuit sub presentia Cl(audi) Urani v(iri) p(erfectissimi) corr(ectoris) n(ostri) cives et ordinem n(ostrum) aepulis ex suis viribus confrequentavit. Ergo merito consen- [[se]]tiri nos et C(aius) Sallium Pompeianum patronum preficiamus Cuius defenssionis auxilia , concurrentibus bene{ne}ficiis, pluria In nos conferri speremus. Q(uid) d(e) e(a) r(e) f(ieri) p(laceret) universi i(ta) c(ensuerunt): placet instae{tae} allegationi Atri Arreniani et Verg(iliani) Albini principa- lium ordinis n(ostri) recte at ordinem n(ostrum) referentibus, consentiri nos et C(aium) Sallium Sofronium patronum ordinis et patriae n(ostrae) praeficia- mus, qui meritus ex origine dignus hunc honorem ob{b}latum a no- {no}bis {su}spiciat patronatus aere inciso tabula hospiti et ubi iusserit confrequentari praecipiat Scul(psit) Anti(stius) Lucentius - maiuscolo - a incisione - latino